Planning en veiligheid
Uitbreiding, verbouw en renovatie Charlemagnecollege (locatie Eijkhagen) te Landgraaf
Proces-, project- en bouwmanagement, directievoering en bouwkundig toezicht
Gemeente Landgraaf
School voor voortgezet onderwijs met 120 medewerkers en ca. 1200 leerlingen
2900 m2
€ 8.000.000,--
April 2015

Het Charlemagne College (locatie Eijkhagen) is op 1 augustus 2009 ontstaan uit twee afzonderlijke scholen met elk een lange historie: College Rolduc in Kerkrade en Eijkhagencollege in Landgraaf. Beide scholen hebben decennia- en eeuwenoude wortels. Het goede wat de rijke historie heeft voortgebracht bleef behouden.

Het is een school voor voortgezet onderwijs in de gemeente Landgraaf met afdelingen voor tweetalig vwo, vwo, havo en vmbo-tl. ‘Create your future’ is het motto van deze school. Deze onderwijslocatie beschikt over alle hypermoderne voorzieningen die nodig zijn voor het verzorgen van goed en toekomstgericht onderwijs.

Omdat dit bestaande gebouw hieraan te laten voldoen zijn er constant vernieuwingen en aanpassingen noodzakelijk. Er is o.a. gerealiseerd:

– het realiseren van 3 leslokalen met nevenruimte op de eerste verdieping,

– uitbreiding met 20 lokalen en nevenruimten;

– intern realiseren van een kantine voor 250 leerlingen;

– verplaatsen van 1100m2 rijwielstalling;

– realiseren van een interne lockerruimte;

– uitbreiding nieuwe entree/ ontvangsthal met 320m2;

– interne verbouw van 130m2;

– realiseren van parkeerplaatsen;

– aanpassen van de complete infra;

– bestaande installaties vervangen/ aanpassen aan de nieuwe situatie, rekening houdende

met de evt. gewijzigde regelgeving en de hieraan gestelde eisen.

Bijzonderheden:

De totale bouwtijd (gefaseerd) bedroeg 24 maanden. Omdat de werkzaamheden ook werden uitgevoerd tijdens lesuren was het constant bewaken van de planning en intensief overleg noodzakelijk. Werkzaamheden werden tijdens tentamens en examens stilgelegd en de extreem geluid producerende werkzaamheden werden ingepland buiten de reguliere schooluren en/of tijdens de vakantieperiodes. Veiligheid was een belangrijk item in dit bouwproces, voor de veiligheid van leerlingen en bezoekers was dan ook extra veel aandacht. Tevens was er voortdurend overleg betreffende de planning, inrichting bouwplaats, geplande werkzaamheden, aan- en afvoerroutes, laden en lossen, ed.